ד"ר גיא גוטמן, .M.D מומחה בכיר ומנתח מוביל בתחום

לייעוץ וקביעת תור

073-7597377

לייעוץ וקביעת תור

073-7597377

מחלות מין שכיחות – איך נמנעים ומטפלים?

כלמידיה (הידועה גם ככלמידיה טרוכמטיס) היא מחלת המין הנפוצה ביותר, בנוסף לזיבה, עגבת ומחלות נוספות המועברות במגע מיני כדוגמת הרפס, קונדילומה ואיידס. כך עולה מנתוני משרד הבריאות. עוד עולה רבות ממחלות המין, שכיחות יותר אצל גברים בהשוואה לנשים.

על פי המלצות משרד הבריאות, הטיפול במחלות מין קריטי וחשוב, בגלל האפשרות להדבקה מתמשכת, כמו גם הסיבוכים הפוטנציאליים הכוללים "דלקת באגן הגורמת לעקרות, הריון מחוץ לרחם, זיהום באשכים, פגיעה בפוריות, מחלות פרקים, מחלות לב ומחלות נוירולוגיות".

לפניכם מידע על מחלות המין השכיחות, צורת האבחון, איך נמנעים מהידבקות וכיצד ניתן לטפל.

 

מהי מחלת מין?

מחלות מין Sexually transmitted diseases (STDs) , הם למעשה זיהום המתפשט מאדם אחד לאחר, ומועברות במגע מיני- אורלי, נרתיקי ומין אנאלי. ללא טיפול, מחלות מין עלולות להוביל לבעיות בריאותיות חמורות ולעומת זאת, בדיקה ואבחון, מאפשרים ברוב המקרים טיפול מהיר וקל.

 

סוגי מחלות מין נפוצות והתסמינים של כל אחת

 

כלמידיה Chlamydia

מחלת מין נפוצה מאוד הנגרמת על ידי זיהום חיידקי, וקלה לטיפול ברגע שמאובחנת. לעתים קרובות אין תסמינים, ואם יופיעו הם בדרך כלל יכללו: אצל נשים – כאב וצריבה בזמן מתן שתן או במהלך קיום יחסי מין, כאבים בבטן תחתונה, הפרשות חריגות מהנרתיק שעשויות להיות צהובות ובעלות ריח רע ודימום בין מחזור אחד לשני. אצל גברים – אשכים נפוחים או רגישים, מוגלה מהפין וכאבים, דימום והפרשות סביב פי הטבעת.

זיבה Gonorrhea

זיבה היא מחלת מין נפוצה המועברת במגע מיני, ועלולה להדביק גברים ונשים כאחד, במיוחד בקרב צעירים ובגילי 15-24 שנים. זה יכול לגרום לזיהומים באיברי המין, פי הטבעת ואפילו בגרון. ההידבקות קורית על ידי קיום יחסי מין אנאליים או אוראליים עם שותף נגוע. אישה בהריון יכולה להעביר את הזיהום לתינוק, במהלך הלידה.

עגבת Syphilis

זהו זיהום חיידקי המתפשט בדרך כלל באמצעות מגע מיני. המחלה מתחילה כפצע ללא כאב – בדרך כלל באיברי המין, פי הטבעת או הפה, ומתפשטת מאדם לאדם באמצעות מגע עור או ריר. לאחר ההידבקות הראשונית, חיידקי העגבת יכולים להישאר בגוף במשך עשרות שנים, לפני שהם חוזרים להיות פעילים.

חשוב לדעת כי העגבת מתפתחת בשלבים, והתסמינים משתנים בכל שלב. הסימן הראשון לעגבת הוא פצע קטן, הנקרא צ'נקר (Shang-kur), שמתפתח בדרך כלל כשלושה שבועות לאחר החשיפה ועשוי להיות מוסתר בתוך הנרתיק או פי הטבעת. הצ'נקר בדרך כלל גם יחלים מעצמו תוך שלושה עד שישה שבועות.

הרפס Herpes

וירוס שכיח הגורם לפצעים באיברי המין ו/או בפה. שברגע שמופיע הרפס לראשונה, הווירוס נשאר בגוף לכל החיים, אך לא בא תמיד לידי ביטוי. גם אם המחלה גורמת לאי נעימות, חוסר אסתטיות ולעיתים לכאב, היא בדרך כלל לא מובילה לבעיות בריאותיות חמורות. הרפס מתפשט ממגע עור לעור עם אזורים נגועים, לעתים קרובות במהלך יחסי מין בנרתיק, מין אוראלי, מין אנאלי ונשיקות. התסמינים כוללים גם הופעת שלפוחיות, נגעים, פצעים וגרד.

קונדילומה Condyloma או Genital Wart

אלו הן יבלות הנגרמות כתוצאה מחשיפה לוירוס הפפילומה, במהלך קיום יחסי מין וגינליים, אוראליים או אנאליים. בנוסף להופעת יבלות על איברי המין, יכולים התסמינים לכלול גם נגעים המלווים בגרד, אי נוחות או דימום בנרתיק, על הפות, בצוואר הרחם, על קצה הפין, על שק האשכים, על פי הטבעת ואפילו בגרון. הסיבוכים של המחלה יכולים להוביל לסרטן מסוגים שונים, קושי במתן שתן, במיוחד במהלך ההריון, ודימום בלידה.

 

דרכי האבחון של מחלות מין

אם אתם חושדים שיש לכם מחלת מין, חשוב שתפנו לרופא או לרופאת הנשים שלכם, לביצוע בדיקה גופנית ואיתור הסימנים לזיהום, שתיארתי קודם לכן. גם בדיקות מעבדה ובדיקות דם, יכולות לזהות ולאשר מחלות מין מסוימות, כך גם לגבי לקיחה ואבחון של דגימת שתן, הפרשות או נוזלים הניגרים מהפצעים.

ישנן בדיקות שגרתיות, כדוגמת בדיקת פאפ אצל נשים, שיכולות גם כן להעיד על הידבקות במחלות מין. ככלל, ואם אתם פעילים מינית, במיוחד עם יותר משותף אחד במהלך חייכם, חשוב שתיבדקו מדי פעם, כדי לוודא שלא נדבקתם במחלת מין זו או אחרת.

 

דרכי מניעה

ישנן כמה דרכים מאוד אפקטיביות, למנוע הדבקה במחלות מין, הכוללות:

  • קיום יחסי מין מוגנים עם דגש על השימוש בקונדום.
  • הימנעות מריבוי שותפים.
  • בחינת ההיסטוריה המינית של השותף המיני, וקיום יחסי מין לא מוגנים עם אותו אדם, רק חצי שנה לאחר ששניכם נבדקתם למחלות מין מסוימות ונמצאתם שליליים.
  • הימנעות מקיום יחסי מין עם אדם שסובל מפצעים, פריחה, הפרשות או תסמינים אחרים באיברי המין ועל הגוף.
  • הפקדה על הימנעות משימוש משותף במגבות או תחתונים.

 

אבחון ובדיקה לנוכחות מחלות מין באופן שגרתי, חשובה מאוד, במיוחד אם אתם פעילים מינית עם יותר משותף אחד. מדובר בצעד חשוב להרגשה טובה יותר, בין אם הופיעו תסמינים או לא, משום שלמחלות מין רבות אין עדות ברורה. בדיקה קבועה תיתן לכם שקט נפשי וכך גם התנהלות נכונה, כפי שציינתי במאמר זה. בכל הקשור למחלות מין, חלק גדול מהאחריות למנוע הידבקות במחלות מין חל עליכם. זה לא אומר שאי אפשר להידבק בצורה אחרת ואני גם לא אומר להימנע מקיום יחסי מין ועדיין, חשוב לשים לב לכל ההמלצות ולנהוג כמה שניתן בכובד ראש, גם כשמדובר בדבר שלעיתים אמור להיות ספונטני.