ד"ר גיא גוטמן, .M.D מומחה בכיר ומנתח מוביל בתחום

לייעוץ וקביעת תור

073-7597377

לייעוץ וקביעת תור

073-7597377

קונדילומה בפה: איך מזהים וכיצד מטפלים?

מטופלים שמגיעים אל רופא השיניים לשם אבחון נגעים בפה, חושבים לרוב שמדובר באפטה או מקסימום בפיסטולה לא נעימה, אולם רבים מהם לא מודעים לכך שישנה אפשרות נוספת והיא הרבה פחות רצויה: קונדילומה. מהי קונדילומה? ממה היא נגרמת וכיצד ניתן לזהות אותה ולטפל בה? ד"ר יוסף שאולוב, רופא שיניים העוסק בשיקום הפה ובאסתטיקה, עושה לכם סדר

אני מניח שרובכם שמעתם על נגיף הפפילומה האנושי (HPV), מחלת מין מידבקת ביותר, בעלת למעלה מ-200 זנים שונים. חלק מהזנים הללו ידועים, בין השאר, כגורמים להתפתחות סוגי סרטן שונים באיברי המין (המפורסם שבהם הוא סרטן צוואר הרחם), וחלקם עלולים לגרום להופעת יבלות באיברי המין, הפה והלוע. יבלות אלו נקראות קונדילומה.

מהי קונדילומה?

קונדילומה היא זיהום נפוץ ביותר של נגיף ה-HPV, הנגרמת מזנים 6 ו-11, המוגדרים כזנים בסיכון נמוך להתפתחות של סרטן. וכשאני אומר "נפוץ ביותר", אני מתכוון לכך: בכל שנה ישנם 14 מיליון נדבקים חדשים רק בארה"ב, שם היא מחלת המין השכיחה ביותר. אצלנו, בישראל, ישנם ממש כרגע כ-20 אלף בני אדם פעילים מינית, הנושאים את הנגיף ומהווים פוטנציאל להדבקה נוספת (על פי נתוני משרד הבריאות).

קונדילומה מועברת בין בני אדם באמצעות קיום יחסי מין וגינליים, אוראליים ואנאליים. הנגעים הללו מופיעים לרוב באזור איברי המין ופי הטבעת, אולם במקרים של קיום יחסי מין אוראליים, עשויה להתרחש הדבקה באזור הפה והלוע.

מהם תסמיני הקונדילומה?

נגעי הקונדילומה מופיעים כבליטות קטנות ובשרניות בצבע העור. הן יכולות להופיע כבליטות בודדות, אולם גם בקבוצות, ואז הן נראות כמו כרובית. הקונדילומה נגרמת מזנים שאינם מסרטנים, ולכן אינם מהווים סכנת חיים, אולם הם עלולים לגרום לגרד, כאב ואי נוחות באזור הגידול, ואף לגרום לדימום בעת קיום יחסי מין (במידה והן מופיעות על איברי המין).

מהם גורמי הסיכון לקונדילומה?

גורמי הסיכון להתפתחות קונדילומה הם:
1. קיום יחסי מין לא מוגנים
2. קיום יחסי מין עם מספר שותפים
3. קיום יחסי מין מגיל צעיר
4. מחלת מין נוספת (כלמידיה, עגבת, איידס וכו')
5. מערכת חיסון מדוכאת
6. אי חיסון הגוף נגד נגיף הפפילומה
7. עישון, שתיית אלכוהול וצריכת סמים

מתי יש לגשת לרופא?

אני ממליץ לגשת לרופא השיניים שלכם עם כל הופעה של כאב, חוסר נוחות ובליטות חשודות בפה, בשפתיים ובלוע, אצלכם או אצל בן/בת הזוג.

כיצד רופא השיניים יכול לטפל בקונדילומה?

כאשר אתם מגיעים אל רופא השיניים שלכם, יהיה עליו לאבחן תחילה שאכן מדובר בקונדילומה, ולשלול את קיומם של גידולים אחרים שיכולים להתפתח בפה.
רופא השיניים יבצע חיתוך של הנגעים תחת הרדמה מקומית, וישלח את הנגעים למעבדה פתולוגית, שם יאשרו באופן סופי את אבחון הרופא.
במידה והרופא הסיר את כל הנגעים בניתוח, לא יהיה צורך בהמשך טיפול אלא רק במעקב. אם הנגעים גדולים ועמוקים מידי, או שהמיקום שלהם מקשה על ביצוע ניתוח באופן אסתטי או מוצלח, ייתכן והרופא יפנה אתכם אל מומחה בתחום, שיכול להמית את הנגעים באמצעות קרן לייזר, לולאה חשמלית או באמצעות צריבה בחנקן נוזלי.
בכל מקרה, חשוב לדעת שהסרת הנגעים היא מקומית, ואין זה אומר שהזיהום הוסר. הנגעים עלולים להופיע שוב ושוב, עד שהגוף מתנקה מנגיף הפפילומה. במרבית המקרים (כ-90%), הנגיף מתנקה מהגוף לאחר כשנתיים.

המאמר מאת ד"ר יוסף שאולוב, רופא שיניים העוסק בשיקום ובאסתטיקה של הפה. להתייעצות ולבדיקה ניתן להתקשר לטלפון: 054-8087804