ללא קשר לכלל האוכלוסייה, כ-50% מהנשים מפתחות טחורים במהלך ההריון, תופעה שיכולה להיות לא נעימה ואף כואבת במיוחד. לעיתים זה נעלם לאחר הלידה, ובמקרים מסוימים ממשיך להיות חלק מחייך גם לאחר מכן. זה לא מסוכן ויחד עם זאת, למה לסבול? חשוב שתביני מה זה אומר טחורים בהריון, מה הגורמים לכך, איך אפשר למנוע ולטפל ומה ההבדל בין התופעה הזו לבין קונדילומה.
מה זה טחורים?
מדובר בכלי דם מוגדלים ונפוחים, המופיעים בתוך או סביב פי הטבעת – החלק התחתון של המעי הגס. בפועל, הרקמות התומכות בכלי הדם נמתחות, וכתוצאה מכך כלי הדם מתרחבים ולעיתים מדממים. בדרך כלל מתפתחים הטחורים בשליש השלישי להריון, במהלך או מיד לאחר הלידה.
סוגי טחורים
טחורים חיצוניים הם טחורים המשפיעים על הורידים הממוקמים מחוץ לפי הטבעת. טחורים אלה עלולים לגרום לדימום וגרד.
טחורים פנימיים נוצרים בתוך פי הטבעת. לעיתים אין מרגישים אותם כלל, וכאשר הם יוצאים מתוך הפתח האנאלי, ללא אפשר להחזרים למקומם, הם עלולים לגרום לכאבים עזים. טחורים פנימיים יכולים להיות קשים יותר לאבחון מאשר טחורים חיצוניים, מכיוון שהם מוסתרים בתוך פי הטבעת.
למה זה קורה?
ישנם כמה גורמים לטחורים בזמן הריון הכוללים: עצירות הנגרמת כתוצאה מנטילת ברזל, תוספי מזון או ישיבה ממושכת, עלייה בנפח הדם המובילה להגדלת הורידים, לחץ על הורידים הממוקמים ליד פי הטבעת, כתוצאה מהלחץ של התינוק והרחם הגדלים, ושינויים הורמונליים.
תסמינים של טחורים בהריון
כאמור, טחורים יכולים להיות פנימיים או חיצוניים. בשני המקרים, הסימפטומים יכולים לכלול:
- גרד.
- כאבים או נפיחות סביב פי הטבעת.
- כאבים בעת עשיית צרכים, והפרשות ריריות או דימום לאחר מכן.
- גוש התלוי מחוץ לפי הטבעת.
התסמינים של טחורים חיצוניים הנוצרים בצד החיצוני של פי הטבעת, עשויים לכלול:
גרד סביב פי הטבעת, נגעים בולטים, כואבים וקשים באזור החיצוני וכאב המחמיר בעת הישיבה, במיוחד בזמן מאמץ או דימום.
טחורים פנימיים נוצרים בתוך פי הטבעת, ויבואו בדרך כלל לידי ביטוי בדימום רקטלי,
כאב ואי נוחות. הגברת הלחץ על הרחם הגדל, יכולה לגרום להחמרה במצב.
כיצד ניתן להקל על טחורים?
ישנן כמה דרכים שיכולות לעזור לך להתמודד עם טחורים:
- הימנעות מעמידה לאורך זמן.
- הקפדה על פעילות גופנית סדירה כדי לשפר את זרימת הדם, באישור רופא/ה כמובן.
- ניקוי פי הטבעת בנייר טואלט לח ולא יבש.
- שימוש בקרמים, משחות ותרופות באישור רופא/ה בלבד.
- שתייה מרובה של מים ואכילת מזון עשיר בסיבים כדוגמת: לחם מקמח מלא ופירות וירקות, במטרה לשמור על פעילות מעיים תקינה וצואה רכה וסדירה.
- הימנעות ממאמץ בעת השימוש בשירותים, וישיבה על האסלה לפרקי זמן ארוכים.
- הימנעות מהתאפקות.
איך מטפלים בטחורים בהריון?
בשלב הראשון, חשוב להתייחס לטחורים ולטפל בהקדם, במטרה למנוע כאב מיותר והחמרת המצב, עד לכדי אנמיה הנגרמת כתוצאה מדימום. מכיוון שטחורים אינם הסיבה היחידה לדימום וגם כדי לתת מענה יעיל, מקצועי ובזמן, חשוב לגשת לרופא/ה שלך, אם את מרגישה כאבים או מבחינה בדימום בעת הניגוב או עשיית צרכים.
האם הטחורים חולפים לאחר ההריון?
הטחורים יכולים להיעלם לחלוטין לאחר ההריון ללא כל טיפול, בזכות רמת ההורמונים שיורדת לאחר הלידה, כמו גם ירידה בנפח הדם והלחץ התוך בטני. יחד עם זאת, ישנם מצבים בהם הטחורים ימשיכו ללוות אותך, ויופיעו לפני קבלת מחזור או בתקופות מסוימות. לכן חשוב להתייעץ עם הרופא/ה ולטפל.
מה ההבדל בין טחורים לקונדילומה?
ישנם המתבלבלים בין שתי התופעות, ולכן חשוב לעשות סדר כדי להבחין בין השתיים. בניגוד לטחורים, קונדילומה עלולה להיות מסוכנת ולהפוך לנגעים טרום סרטניים או גידולים.
הגורמים לקונדילומה הם בדרך כלל וירוס הפפילומה, מגע מיני, או במהלך הלידה – מהאם לתינוק/ת.
בניגוד לטחורים , הקונדילומה תופיע בדרך כלל באזור המפשעה, צוואר הרחם והנרתיק, ולעיתים נדירות גם על השפתיים, הפה, הלשון ובגרון.
גם הסימפטומים שונים מטחורים וכוללים: יבלות או נגעים בודדים או המרוכזים יחד, אי נוחות, גרד, וגם הפרשות או דימום בזמן קיום יחסי מין.
למידע נוסף על מחלת הקונדילומה ואופן הטיפול לחצו כאן
בין אם את סובלת מטחורים או מקונדילומה, חשוב שתדעי שטיפול נכון ומקצועי, יכול לעזור לך להתמודד היטב עם המצב. מוזמנת לבקר במרפאה שלנו – מרפאה פרטית ודיסקרטית הממוקמת בתל אביב. בזכות השמירה על פרטיותך, כמו גם הליווי האישי והמקצועי שעבורנו הוא ערך עליון, תוכלי להרגיש בטוחה ולקבל טיפול מתאים.
טלפון: 073-7780388
כתובתנו: הברזל 15, תל אביב