וירוס הפפילומה הוא אחד ממחלות המין (STD) שיכולות לעבור בזמן מגע מיני לא מוגן.
גברים ונשים כאחד יכולים להיחשף לוירוס ולהידבק בקונדילמות, וסטטיסטית, רובנו אכן נדבק בשלב מסוים באחד מזני המחלה.
כ-40 זנים של הוירוס נוטים לתקוף את הרקמות הלחות שבאזור המפשעה ואיברי המין. חלק מהזנים של המחלה יכולים לגרום להופעת קונדילומות, יבלות שלרוב אינן מסרטנות אך מדבקות מאוד. וחלק מהזנים כן מסוכנים ויכולים לגרום לשינויים ממאירים בתאים.
במאמר זה ננסה לעזור לכם לדעת אם נדבקתם בקונדילומה ומה לעשות אחרי, ובכל מקרה, אם אתם חוששים שנדבקתם, גשו לראות רופא.
קונדילומה- תסמינים
איך נזהה קונדילומות בנשים ובגברים
נשים יכולות להידבק ביבלות בפות, בשפתיים של הוואגינה, צוואר הרחם, ולמעשה להתפשט בכל אזור המפשעה עד פי הטבעת. לעיתים אין כל כאב או גירוד שנלווה אליהן, אך דימום בזמן קיום יחסי מין למשל, יכול להצביע על יבלות באזור צוואר הרחם.
גברים יכולים גם להידבק ביבלות בכל אזור המפשעה, החל מהפין ועד לפי הטבעת.
בשני המינים היבלות יכולות לצאת כבודדות, אך לרוב נוטות להתקבץ יחדיו. יכולות להיות בגוון העור או לבנות. לא חייבות לכאוב או להראות כל סימן לכך שהן שם. יכולות להיות קטנות וכמעט בלתי אפשריות לזיהוי, אך נוטות בשלב מסוים לגדול. לעיתים חלקות, ולעיתים מחוספסות.
בנוסף, הן יכולות להדביק את אזור הפה והלוע דרך מגע מיני אוראלי לא מוגן.
כמה זמן לוקח לקונדילומה לצאת מרגע ההדבקה
מזמן ההידבקות ועד הופעת היבלות יכולים לעבור ימים, חודשים ואף שנים, וזו אחת הסיבות לכך שאיננו יכולים באמת לדעת מי הדביק אותנו בווירוס.
חשוב לזכור שלא בכל הדבקה תצאנה יבלות, ולעיתים לא נדע אם נדבקנו כלל, ובניגוד למחלות מין אחרות, אין כיום בסל התרופות אפשרות לבצע בדיקת PCR לאיתור הדנ"א של הווירוס, לכן חשוב, ובעיקר לנשים לבצע בדיקת פאפ שגרתית כדי לעקוב ולטפל במקרים של חשיפה לזני High risk של הווירוס שיכולים לגרום לשינויים טרום סרטניים וסרטניים.
איך מטפלים ביבלות (לעיתים הן חולפות מעצמן)
לווירוס הפפילומה אין תרופה, אך ישנם שיטות טיפול יעילות נגדה:
- חיסון– כחלק מתוכנית משרד הבריאות החיסון מוצע לתלמידי חטיבות הביניים בישראל (ובעולם) כדי למקסם את יעילותו לפני התחלת קיום יחסי מין. ניתן לקבל את החיסון גם אם עברתם את גיל העשרה. פנו לקופת החולים בהם אתם מבוטחים ושאלו לגבי החיסון. ככלל, נשים מאז ומתמיד קיבלו את החיסון עד גיל מאוחר יותר מאשר הגברים. זכרו כי אם נחשפתם לזנים מסוימים לפני קבלת החיסון, החיסון כבר לא יגן עליכם מהם.
- במידה ונדבקתם בקונדילומות ניתן לטפל בהן אצל הרופא על-ידי:
- חום- לייזר או מחט חשמלית
- קור- חנקן נוזלי
- ניתוחית- בהסרה כירורגית של היבלת.
גם לאחר הטיפול היבלות יכולת לחזור. עליכם להקפיד בטיפול למשך הזמן שיידרש.
ניתן לטפל ביבלות גם בתרחיפים ומשחות בביתכם. פנו לרופא לפני התחלת הטיפול כדי לקבל תוכנית טיפול שבסופה, אם לא תראו הטבה, עליכם לשנות שיטת טיפול.
האם חייבים להסיר קונדילומות
לשיקולכם. לעיתים המערכת החיסונית שלכם תצליח להילחם ביבלות, והן תעלמנה בעצמן, אך לעיתים הן לא, ואתם עלולים לראות בזמן קצר שהן מתפשטות במהרה בכל המפשעה.
בנוסף, אתם מדבקים את בני זוגכם בכל מגע מיני (אוראלי, אנאלי וואגינלי).
איך ניתן להתגונן מהווירוס?
* להתחסן- כאמור, בישראל ניתן להתחסן כנגד מרבית הזנים הגורמים להופעת הקונדילומות (והזנים הגורמים לשינויים טרום סרטניים וסרטניים).
* להקפיד להשתמש בקונדום בכל מגע מיני- הקונדום עוזר למנוע הדבקה במחלות מין נוספות, ומפחית (לא מונע) הדבקה בווירוס הפפילומה.
*שוחחו עם בני זוגכם על ההיסטוריה המינית שלהם.
* אם אינכם במערכת יחסים מונוגמית- בדקו את עצמכם באופן שגרתי נגד מחלות מין.
לסיכום, לא כל יבלת באזור איבר המין אומר שנדבקתם בקונדילומה, ישנם זיהומים אחרים שיכולים לגרום ליבלות. אם אתם חוששים שנדבקתם, גשו לרופא. רק כך תוכלו למנוע אפשרות הדבקה של בני זוגכם, והמשך הדבקה שלכם.
בדיקת דם לקונדילומה או לזיהוי וירוס הפפילומה?
לצערי אין בדיקת דם שיכולה לגלות אם נחשפתם לווירוס הפפילומה.
אמנם מדובר במחלת מין, אך בניגוד לשאר מחלות המין, כאן ניתן לאבחן אם נחשפתם למחלה רק על-ידי רופא שיסתכל על הנגעים (קונדילומות), ובמידת הספק, ישלח ביופסיה.
במידה ואין לכם יבלות, ניתן לבצע אצל הנשים בדיקת פאפ מצוואר הרחם, ולגברים, ניתן לקחת משטח מפי הטבעת.
בשל העובדה שכן מדובר במחלת מין, מומלץ לבצע בדיקות לאיתור מחלות מין נוספות.
האם הווירוס יכול לעבור אחד מהשני דרך הדם?
לא. כדי שהוירוס יצליח להדביק אדם אחר או אזורים אחרים באותו אדם הוא צריך תאים מסוימים שקיימים בין השאר בעור או ברקמות עדינות בגוף.
הוירוס יכול לעבור רק במגע עור בעור. הוא אינו עובר בדם או בזרע.
אודות המחבר
ד"ר גיא גוטמן
רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.